A felszámoló levelet küldött - baj, ha nem veszem át?

A felszámolás alá került cégek ügyvezetői közül sokan választják azt a megoldást, hogy nem veszik át a felszámoló leveleit. Esetleg átveszik, de nem válaszolnak rá, nem adják át a társaság könyvelési anyagát, nem készítik el a tevékenységet záró mérleget. Egyszóval nem veszik fel a kapcsolatot a felszámolóval. Jól van ez így? Milyen következményei lehetnek ennek a magatartásnak? Ebben a blog cikkben erre a kérdésre adunk választ. 

Levegőnek nézed a felszámolót - miért rossz döntés ez? 

A felszámoló feladatai között szerepel a cég feletti „vezetés” átvétele a felszámolási eljárás megindulásával. A felszámoló arra kialakított szervezettel rendelkezik, hogy felmérje a cég vagyonát, érdekkörét, és ahhoz is megvan a megfelelő apparátusa, hogy jogi eljárást indítson az ügyvezetővel szemben. Azt is mondhatnánk, hogy nem lehet elbújni egy felszámolóbiztos elől, különösen, ha a közhiteles nyilvántartások szerint a cégünknek vagyona vagy sok hitelezője van.

A kapcsolatfelvétel elmulasztása azért sem jó ötlet, mert így nem lesz lehetőségünk egyezséget kötni a hitelezőkkel, ha esetleg tovább szeretnénk folytatni a cég működését. Ráadásul, ha az adós nem működik együtt a felszámolóval és rossz képet alakít ki magáról, további lehetőségektől eshet el.

Mégis kibújnál a felszámoló eljárása alól? NE tedd!

Tudtad, hogy ha ügyvezetőként nem készíted el a felszámolás alá került céged tevékenységet záró mérlegét, és nem adod át a cég könyvelési anyagával együtt a felszámolónak, elköveted a számvitel rendjének megsértése bűntettét? Ez akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Ráadásul, ha a felszámolási eljárás befejezésére akár az iratanyag hiánya miatt kerül sor egyszerűsített módon, vagy ha az adós ügyvezetője nem teljesítette a törvényi kötelezettségeit, nem vette fel a kapcsolatot a felszámolóval, a felszámoló pénzbírság kiszabását kérheti a bíróságtól, ami az ügyvezetőt fogja sújtani.

Íme a csődtörvény irányadó bekezdése:

CSTV. 33.§. (1) A BÍRÓSÁG AZ ADOTT GAZDÁLKODÓ SZERVEZETTŐL A FELSZÁMOLÁS KEZDŐ IDŐPONTJÁT MEGELŐZŐ ÉVBEN FELVETT BEVÉTELÉNEK 50%-ÁIG VAGY - HA A VEZETŐ BEVÉTELE NEM ÁLLAPÍTHATÓ MEG - 2 000 000 FORINTIG TERJEDŐ PÉNZBÍRSÁGGAL SÚJTHATJA A GAZDÁLKODÓ SZERVEZET VEZETŐJÉT, AKI A 31. §-BAN FOGLALT KÖTELEZETTSÉGÉT ELMULASZTOTTA, VAGY AZT KÉSEDELMESEN TELJESÍTI, VALÓTLAN ADATOKAT KÖZÖLT, A FELSZÁMOLÓVAL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÖTELEZETTSÉGÉT NEM TELJESÍTI.

Már nem cégvezetői szerepkört látsz el az adott cégnél? Nem kifogás! Tudnod kell, hogy a bírság akkor is kiszabható, ha a vezető már nem áll az adósnál munkaviszonyban, tagsági viszonyban, vagy vezető tisztségviselői (cégvezetői) minősége megszűnt.

A felszámolási eljárástól jobb félni, mint megijedni!

A súlyos következmények miatt a legrosszabb amit tehetsz, ha homokba dugod a fejed, és nem reagálsz a felszámoló megkeresésére. Törvényi kötelezettségeink teljesítése szerencsére nem lehetetlen feladat. Az eljárás menetének, illetve a lehetőségei és kötelezettségei alapos ismeretével könnyedén túljuthatsz a felszámolási eljáráson. Ráadásul nyugodtan aludhatsz, hiszen nem kell „lapulnod” és várni arra, hogy történni fog-e valami komoly következmény.

Szakértőink segítenek tisztán látni, hogy milyen lehetőségeid és kötelezettségeid vannak, és olyan megoldásokat javasolnak, ami az adott helyzetben a legjobb lehet a számodra. Egykori felszámoló szervezetként ugyanis tapasztaltuk, mennyi probléma származik belőle, ha elmarad a kapcsolatfelvétel vagy az adós kommunikációja nem megfelelő a felszámolóval.

Segítünk a tisztánlátásban és a megfelelő stratégia kidolgozásában!

Mit tegyél pontosan, ha a felszámoló megkeresett? 

A felszámoló utasításait a fentiek mellett a felszámoló kárfelelőssége miatt is érdemes komolyan venni. A hatályos jogi szabályozás szerint ugyanis a felszámoló felel az általa okozott károkért, ha nem az elvárható gondossággal jár el. Mivel adott esetben a felszámoló ellen kereset is indítható, biztosak lehetünk benne, hogy mindent meg fog tenni a hitelezői igények kielégítése érdekében. 

Ezért javasoljuk, hogy akár elindult a felszámolás, akár csak várható, vedd fel a kapcsolatot szakértőinkkel, hogy már az első pillanattól kezdve segíthessünk neked a megfelelő döntések meghozatalában.

Facebook

Üzenjen nekünk!

Kérjük, adja meg a nevét!
Kérjük, adja meg az e-mail címét!
Kérjük, adjon meg egy érvényes telefonszámot!
Kérjük, adja meg üzenetét!
Kérjük olvassa el, és fogadja el az adatvédelmi tájékoztatót!