Kényszertörlés

Mikor indulhat kényszertörlési eljárás? Meddig fordítható vissza a folyamat?

A cégbíróság olyankor rendelheti el a kényszertörlési eljárás megindítását, ha törvényességi felügyeleti hatáskörében eljárva a céget megszűntnek nyilvánítja, illetve akkor, ha a cég végelszámolást határozott el, de befejezésére nem kerül sor 3 éven belül. Vannak olyan helyzetek is, amikor nem rendelhető el a kényszertörlési eljárás indítása. Ilyen eset például, amikor egy cég fizetésképtelenségét hivatalos végzésben is megállapítják, azaz felszámolási eljárás indul ellene vagy az, amikor egy céggel szemben büntetőjogi intézkedésre kerülhet sor (és erről értesítették a cégbíróságot). Sokan nem tudják, hogy az adószám törlése még nem a vég, hiszen néhány kivételtől eltekintve ismételten kérhető az adószám megállapítása. Ilyenkor a folyamat még visszafordítható. Ha viszont a cégbíróság már jogerősen elrendelte a kényszertörlési eljárást, már nincs visszaút…

Megindították a kényszertörlési eljárást - mit tehetünk és mit nem?

A kényszertörlési eljárás megindítása után az adott cég nem végezhet többé üzletszerű gazdasági tevékenységet, illetve a cég képviselője nem tehet a cég vagyonával kapcsolatos jognyilatkozatot sem (minimális törvényi kivételtől eltekintve). Sokaknak rossz hír, hogy az ügymenet nem szüneteltethető, hiszen polgári nemperes eljárásról van szó. Ugyan a végzés ellen fellebbezésnek és felülvizsgálati kérésnek van helye, ha a kényszertörlési eljárás átfordul felszámolási eljárásba, a cég már nem állíthatja helyre a működését, még egyezségkötéssel sem. Ezért is kiemelkedően fontos, hogy még időben lépjen.

Ha az Ön cégét is érintheti a kényszertörlés, a lehető leghamarabb forduljon egy olyan csapathoz, amely megtalálja az optimális megoldást Ön és cége számára!

Összességében, a kényszertörlési eljárás folyamata és a vele kapcsolatos jogi teendők összetettek lehetnek, és a segítség igénybevétele egy jogi szakértőtől nagymértékben segíthet az ügy előrehaladásában és a legjobb eredmény elérésében.

fas fa-check

Teljes körű képviselet a Cégbíróság előtt

fas fa-check

Vezető tisztségviselő(k), tulajdonos(ok) védelme mögöttes felelősség tekintetében

fas fa-check

Szükséges dokumentumok és nyilatkozatok elkészítése a büntetőjogi felelősség elkerülése érdekében

fas fa-check

Felszámolóval való kapcsolattartás, ha az eljárás felszámolásba fordul

Szakértői konzultáció

Szakértőink segítségére lehetnek Önnek, ha bármilyen fizetésképtelenségi témájú kérdése van, vagy csak bizonytalan vállalkozása piaci jövőjét illetően. Ha már érzékeli, hogy likviditásával gond lehet, ha könyvelőjével már szóba került a cég megszűntetése, vagy csak egy partnere halogatja a fizetést és megemlíti Önnek, hogy csődöt jelent, mindenképp érdemes konzultálnia csapatunkkal.

Facebook

Üzenjen nekünk!

Kérjük, adja meg a nevét!
Kérjük, adja meg az e-mail címét!
Kérjük, adjon meg egy érvényes telefonszámot!
Kérjük, adja meg üzenetét!
Kérjük olvassa el, és fogadja el az adatvédelmi tájékoztatót!