Kényszertörlés megindítása esetén mi a teendő? - 1.rész

Sokaknak ismerős lehet a kényszertörlés, mint fogalom. Mégis rengeteg félreértés és kérdés merülhet fel a témával kapcsolatban, amit nem árt tisztázni. Mit is jelent pontosan, mikor és milyen céggel szemben indítják, mik a legfontosabb teendők egy eljárás során… Ebben a kétrészes cikk sorozatban minden kérdésre válaszolunk. Sőt, azt is eláruljuk, hogyan értesülhetsz arról, ha esetleg valamelyik üzleti partnered ellen is indult kényszertörlési eljárás.

Mi az a kényszertörlés? Rossz hír a cégnek és a vezetőjének is…

A kényszertörlés – hasonlóan a végelszámoláshoz és a felszámoláshoz – egy olyan eljárás, amely a cég jogutód nélküli megszűnését szolgálja. Rossz hír, hogy a másik két eljárással szemben ez a folyamat visszafordíthatatlanul az érintett társaság jogutód nélküli megszüntetéséhez vezet. A kényszertörlési eljárás célja nem más, mint hogy biztosítsa a cégnyilvántartás közhitelességét a törvénytelen állapot – jelen esetben egy adott cég jogszabályoktól eltérő működése – megszüntetésével. Az eljárás lefolytatásának szabályairól a 2006. évi V. törvény a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról rendelkezik. Ha tehát arról értesülsz, hogy a céged kényszertörlési eljárás elé néz, készülj fel a legrosszabbra! A cégbíróság az eljárás befejeztével a céget törölheti, téged pedig 5 évre eltilthat a cégvezetéstől. Sőt, a cég tartozásaiért akár személyes vagyonoddal is felelhetsz. Persze jobb félni, mint megijedni: ha valaki pontosan tudja, milyen esetben „hullik el” ilyen csúfosan egy cég, akkor könnyedén meg is előzheti a bajt.

Mikor indulhat kényszertörlési eljárás? Meddig fordítható vissza a folyamat? 

A cégbíróság olyankor rendelheti el a kényszertörlési eljárás megindítását, ha törvényességi felügyeleti hatáskörében eljárva a céget megszűntnek nyilvánítja, illetve akkor, ha a végelszámolás befejezésére nem kerül sor 3 éven belül. Vannak olyan helyzetek is, amikor nem rendelhető el a kényszertörlési eljárás indítása. Ilyen eset például, amikor egy cég fizetésképtelenségét hivatalos végzésben is megállapítják, vagy az, amikor egy céggel szemben büntetőjogi intézkedésre kerülhet sor (és erről értesítették a cégbíróságot). Sokan nem tudják, hogy az adószám törlése még nem a vég, hiszen néhány kivételtől eltekintve ismételten kérhető az adószám megállapítása. Ilyenkor a folyamat még visszafordítható. Ha viszont a cégbíróság már jogerősen elrendelte a kényszertörlési eljárást, már nincs visszaút…

Megindították a kényszertörlési eljárást - mit tehetünk és mit nem? 

A kényszertörlési eljárás megindítása után az adott cég nem végezhet többé üzletszerű gazdasági tevékenységet, illetve a cég képviselője nem tehet a cég vagyonával kapcsolatos jognyilatkozatot sem (minimális törvényi kivételtől eltekintve). Sokaknak rossz hír, hogy az ügymenet nem szüneteltethető, hiszen polgári nemperes eljárásról van szó. Ugyan a végzés ellen fellebbezésnek és felülvizsgálati kérésnek van helye, ha a kényszertörlési eljárás átfordul felszámolási eljárásba, a cég már nem állíthatja helyre a működését, még egyezségkötéssel sem. Ezért is kiemelkedően fontos, hogy még időben lépjen. Ha az Ön cégét is érintheti a kényszertörlés, a lehető leghamarabb forduljon egy olyan csapathoz, amely megtalálja az optimális megoldást Ön és cége számára!

Lehet, hogy egy üzleti partnered is érintett?

Ez könnyen és gyorsan kideríthető, hiszen a kényszertörlési eljárás megindításáról szóló végzéseket a cégbíróság a Cégközlöny honlapján közzéteszi, a hirdetmények pedig naponta frissülnek. Az eljárás elindulását követően pedig a cég neve után megjelenik a „kt. a.”, vagyis a „kényszertörlés alatt” toldat.

Mit tegyél, ha egy üzleti partnered ellen indult eljárás? 

Pánikra nincs ok, legalábbis akkor, ha 60 napon belül ezt bejelentjük a cégbíróságnak. Ellenkező esetben ugyanis annak az esélye, hogy a későbbiekben hozzájutunk követeléseinkhez, súrolja a nullát. Ilyen esetekben kell jelentenünk a cégbíróság felé: - A kényszertörlési eljárás alá vont céggel szemben követelésünk van. - Tudjuk, hogy a cég ellen bírósági, közjegyzői vagy más hatósági eljárás van folyamatban. - Olyan eszköz van birtokunkban, amelynek a tulajdonosa a kényszertörlés alá került cég. - A cég valamely vagyonának a jogosultjai vagyunk, vagy arra igényt tarthatnánk. - A céggel szemben bérkövetelésünk vagy egyéb, munkaviszonyon alapuló követelésünk van. - Tudunk olyan információról, amely a kényszertörlés megindulását megelőző évben a cég vagyonának a változására (vagyonkimentés) utal.

Mire kell munkavállalóként figyelned? 

Ha egy munkavállalónak – munkaviszonyon alapuló – bér- vagy egyéb követelése áll fenn egy olyan céggel szemben, amelyet kényszertörlés fenyeget, az előző kérdéskörhöz hasonlóan 60 nap áll rendelkezésére, hogy igényeit a cégbíróságon bejelentse.

A cikksorozat második része hamarosan elérhető lesz a blogon! Addig is, hogy jobban megismerj bennünket, ajánlom figyelmedbe a Consortio és minden, ami mögötte van című cikkünket. 

Jó olvasást a blogon! 

Facebook

Üzenjen nekünk!

Kérjük, adja meg a nevét!
Kérjük, adja meg az e-mail címét!
Kérjük, adjon meg egy érvényes telefonszámot!
Kérjük, adja meg üzenetét!
Kérjük olvassa el, és fogadja el az adatvédelmi tájékoztatót!