Vissza az oldal tetejére
Cégmegszüntetés végelszámolással

Meg szeretném szüntetni a cégem; mit kell tennem? Cégmegszüntetés végelszámolási eljárással

Ha Ön valamilyen okból arra a döntésre jutott, hogy megszüntetné a cégét, akkor erre az egyik legegyszerűbb megoldás a cég végelszámolással való megszüntetése.

Végelszámolás egyszerűsített vagy általános szabályok szerint

A jelenlegi jogszabályok alapján Ön kétféle végelszámolási eljárás közül választhat, általános és egyszerűsített eljárás közül. Nagyobb cégek esetén, illetve abban az esetben, ha a cégnek folyamatban lévő ügyei vannak – tehát a megszüntetés előkészítése több időt vesz igénybe – az általános szabályok szerinti megszüntetést szoktuk javasolni. Ilyenkor ugyanis két év áll rendelkezésre arra, hogy a cég folyamatban lévő ügyeit rendezzük és felkészüljünk a cég megszűnésére. Kisebb illetve „alvó” cégek esetén pedig jobb választás az egyszerűsített eljárás, amellyel akár 150 napon belül megszüntethető a cég.

Bármelyik eljárást választja, a végelszámolás tényét a cég legfőbb szervének kell elhatároznia, és arról határozatot kell hoznia. Attól a ponttól kezdődően azonban, hogy a legfőbb szerv elhatározta a végelszámolás megindítását, már elkülönül az általános végelszámolás és az egyszerűsített végelszámolás menete. Míg előbbit jogi képviselőnek szükséges bejelentenie a cégbíróságnak, utóbbit az adóhatóság felé kell bejelenteni, jogi képviselet pedig nem kötelező hozzá.


Tudta?
Ha már bejelentésre került a cégbíróság felé a cég általános szabályok szerinti végelszámolása, úgy Ön elesik a lehetőségtől, hogy az egyszerűsített szabályok szerint, gyorsan zárhassa le a végelszámolást. Éppen ezért érdemes még a legfőbb szerv elhatározása előtt szakértőink véleményét kérni arról, hogy az Ön cége választhatja-e az egyszerűsített eljárást.


Szakértőink minden esetben előzetesen megvizsgálják a cég helyzetét, hogy a végelszámolás megindítását követően ne adódhasson probléma. Felmerülhet Önben, hogy megszüntethető-e végelszámolással a cége, mert esetleg tartozása vagy más folyamatban lévő ügye van; ebben az esetben sincs kizárva a végelszámolás lehetősége! Megvizsgáljuk a lehetőségeket, hogy az Ön számára legkedvezőbb megoldást javasolhassuk.

Kérjen ingyenes konzultációt szakértőinktől, hogy biztosan a megfelelő eljárást válassza.

A szerzőről

author

Buga Tamás Imre okleveles közgazdász, felszámolási és vagyonfelügyeleti szakközgazdász, 20 éves tapasztalattal bír a fizetésképtelenségi-, csőd és végelszámolási eljárásokat illetően. Tagja a Felszámolók Országos Egyesületének, korábban a nemzetközi felszámoló szervezet (INSOL) tagja is volt. Felszámoló cég első számú vezetőjeként közvetlen rálátása és szerepe volt több mint 5.000 eljárás lebonyolításában az elmúlt 20 év során. Jelenleg a Consortio Zrt. tulajdonosaként és vezérigazgatójaként munkatársaival a fizetésképtelen vagy csődközeli helyzetbe került cégek számára nyújt segítséget, vállal közvetítő szerepet, illetve végez végelszámolási eljárásokat.