Vissza az oldal tetejére
fizetésképtelenség

Nem tudok fizetni! Mi lesz a cégemmel?

Variációk a jelenlegi gazdasági krízisből adódó fizetésképtelenség kezelésére

Már most is sok cég van, amelyre borzasztó terhet helyez a vírus-helyzet miatt egyre inkább begyűrűző gazdasági válság. Ahogy telnek a kivárással töltött napok, úgy ez a szám is értelemszerűen egyre növekszik, egyre több cégvezető érzi kilátástalannak a gazdasági helyzetét. Mit tehet egy cég, ha a probléma egyértelműen fájóvá kezd válni számára? Hogyan lehet a legnagyobb eséllyel újra talpra állni?

A vírus-okozta krízis miatt nincs bevételem, nem tudok fizetni; mentesülhetek?

A koronavírus-járvány miatt fennálló rendkívüli helyzetben minden gazdasági szereplő különösen feszült figyelemmel kíséri mind az európai, mind a magyar fejleményeket, változásokat. A Kormány gazdaságvédelmi csomagokat dolgozott ki annak érdekében, hogy megakadályozza a cégek tömeges csődjét. A hitelfizetési moratórium, a járulékfizetési könnyítések mind a bajba jutott, bevétel nélküli cégek megsegítését szolgálják.

Hiába azonban a jelenlegi nehéz helyzet, felszámolási eljárás ugyanúgy kezdeményezhető egy adós céggel szemben, mint eddig. Ez a hitelezőknek jó hír lehet, azonban rossz hír annak az adósnak, aki az utolsó szalmaszálba kapaszkodott.

Csődhelyzet a koronavírus okozta gazdasági válság miatt

Mitévők legyünk, ha cégünk fizetésképtelenné vált?

Miután a jogszabályok megtartása most is elsődleges kötelezettségünk, Önnek ebben a nehéz helyzetben is felelős döntést kell hoznia. A legjobb, amit tehet, ha időben realizálja a probléma nagyságát, a fennálló helyzet tarthatatlanságát és ahelyett, hogy egyre nagyobb mélyrepülésbe engedné cége mutatóit, még időben lép.

Fontos: a megfelelő időben kezdeményezett lépés még megmentheti a céget!

Nézzünk egy európai példát!

A német Vapiano étteremlánc március 20-án jelentett be fizetésképtelenséget. A társaság állítása szerint a koronavírus-járvány olyan drámai mértékű bevételcsökkenést hozott, hogy csaknem az egész étteremlánc működését fel kellett függeszteni. A bevételcsökkenés problémáját csak tetézte, hogy számos költség – köztük az alkalmazottak bére és az üzlethelyiségek bérleti díja – változatlan maradt.

A válság nem kíméli Európát sem

A válság nem kíméli Európát sem

A német társaság a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására indított kormányzati programoktól remélte a csőd elkerülését. A társaság abban reménykedett, hogy ha még időben és megfelelő mennyiségben sikerül állami pénzügyi forrásokat biztosítani, akkor véglegesíteni tudnak egy olyan finanszírozási tervet, amely megmenti a társaságot a csődtől. Erre azonban nem került sor, így a társaság csődeljárást kezdeményezett.

Tudta? A csődeljárás alatt fizetési moratórium igényelhető.

Fontos látni, hogy a csődeljárás kezdeményezése nem a véget jelenti. Sőt. A megfelelő időben elindított csődeljárás megmentheti cégét. Hogyan? A csődeljárás megindulását követően Önnek joga van fizetési moratóriumot kérvényezni, vagyis azonnali, ideiglenes fizetési haladékot kaphat. Ilyenkor azon túl, hogy azonnal fellélegezhet, a moratórium időszaka alatt a hitelezőivel való megegyezés érdekében lehetősége nyílik csődegyezségi tárgyalás folytatására is.

A fizetési haladék a csődeljárás közzétételét követő 120. napot követő második munkanap 0 óráig tart, amely a jogszabályban meghatározott feltételek fennállása esetében meghosszabbítható a csődeljárás kezdő időpontjától számított 240 vagy 365 napig. Látható tehát, hogy a csődeljárás amellett, hogy azonnali megkönnyebbülést jelent, az egyezségek, ezáltal a talpra állás lehetőségét is megteremtheti a cégek számára.

Nem a csőd az egyetlen út

Ugyanakkor probléma esetén fontos mérlegelnie a cég megszüntetésének lehetőségét is, majd más formában folytatni tovább az addigi tevékenységet. Hogy az Ön számára melyik a jobb, azaz a költséghatékonyabb megoldás, azt csak cége alapos gazdasági feltérképezése után lehet megállapítani. Ehhez mindenképpen ajánlott szakértői segítségért folyamodnia.

Egy biztos: a kivárás a jelenlegi helyzetben nem megoldás. A tartozás csak növekszik, a lehetőségek pedig az idő előre haladtával jelentősen csökkennek.

Kérjen konzultációt szakértőinktől, hogy alaposan tájékozódva, még időben felelős döntést hozhasson!

A szerzőről

author

Buga Tamás Imre okleveles közgazdász, felszámolási és vagyonfelügyeleti szakközgazdász, 20 éves tapasztalattal bír a fizetésképtelenségi-, csőd és végelszámolási eljárásokat illetően. Tagja a Felszámolók Országos Egyesületének, korábban a nemzetközi felszámoló szervezet (INSOL) tagja is volt. Felszámoló cég első számú vezetőjeként közvetlen rálátása és szerepe volt több mint 5.000 eljárás lebonyolításában az elmúlt 20 év során. Jelenleg a Consortio Zrt. tulajdonosaként és vezérigazgatójaként munkatársaival a fizetésképtelen vagy csődközeli helyzetbe került cégek számára nyújt segítséget, vállal közvetítő szerepet, illetve végez végelszámolási eljárásokat.