Vissza az oldal tetejéreA koronavirus hatasa a gazdasagra, kereskedelmi kapcsolatokra

A koronavírus hatása a gazdaságra, kereskedelmi kapcsolatokra

Koronavírus – nem csak egészségügyi fenyegetés

A világban terjedő koronavírusnak nem csak az egészségügyre gyakorolt hatásai jelentősek. A terjedése miatt egyre több országban bekövetkező karantén elrendelése, az oktatás, munkavégzés ideiglenes beszüntetésének komoly hatásai vannak a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokra is. De mi is történik jelenleg a globális piacon?

Kína, mint az Amerikai Egyesült Államok után a világ második legnagyobb gazdasága ipari tevékenységének legfrissebb pillanatképe komoly visszaesést mutat a kínai gyárak termelésében, mivel a betegség visszatartására irányuló erőfeszítések – a szigorított ellenőrzések, karantén, munka beszüntetés – rendkívül károsan hatnak mind a gyártásra, mind a szállításra.

Xi Jinping, kínai elnök a múlt hétvégén figyelmeztetett rá, hogy a koronavírus „viszonylag nagy hatással lesz a gazdaságra és a társadalomra”.

Xi Jinping, a Kínai Népköztársaság elnöke

Xi Jinping, a Kínai Népköztársaság elnöke

A kínai kormány fokozza erőfeszítéseit a csapás enyhítésére, éppen ezért az ország az elmúlt hetekben számos intézkedést hozott a gazdaság fellendítése érdekében. Tény azonban, hogy a koronavírus egyelőre globális szinten terjed, eddig 27 országban több tízezer ember fertőződött meg a koronavírus új törzsével, amely feltehetően a kínai vuhan városából indult útjára. A terjedés miatt a kínai állam elsőfokú egészségügyi riasztást rendelt el országszerte, ellenőrzőpontokat állítottak fel a pályaudvarokon, reptereken annak érdekében, hogy hőkamerákkal szűrjék ki a koronavírus-gyanús utazókat és megakadályozzák a koronavírus további terjedését. Hongkong továbbá felfüggesztette a Kínából érkező gyorsvasutat és az onnan érkező légi forgalmat is ötven százalékkal csökkentette. A légi forgalom vonatkozásában a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) közleménye szerint az utasok utazás iránti keresletének csökkenése a légiközlekedési ágazatnak várhatóan 29,3 milliárd dolláros kiesést fog jelenteni, a globális légi utazás pedig még tovább fog csökkenni, amire több mint egy évtizede nem volt példa.

Koronavírus miatti fertőtlenítés egy nagy utasforgalmat lebonyolító intézményben

Koronavírus miatti fertőtlenítés egy nagy utasforgalmat lebonyolító intézményben

Egyértelmű tehát, hogy a vírus terjedésének megakadályozásához és a gazdaságra gyakorolt negatív hatásának enyhítéséhez elengedhetetlen a globális szintű együttműködés főleg, ha a kitörés tartósabbnak és elterjedtebbnek fog bizonyulni.

A globális ellátási láncokkal kapcsolatos aggodalmak valósak, mivel a kínai gyárak egyelőre – továbbra sem meghatározott ideig – zárva maradnak. A Jaguar Land Rover bejelentette, hogy már a közelgő hetekben elfogyhatnak a brit gyárakban az autóalkatrészek. Az Apple szintén riasztást adott ki, figyelmeztetve az esetleges iPhone-ellátási hiányokra a kínai gyárak bezárása miatt. Múlt héten volt a legrosszabb tőzsdei hét tavaly október óta nemzetközileg, az európai részvények is 2%-kal estek, ami főként a Kínával is kapcsolatban álló légitársaságok és egyéb „Kína-központú” szektorok kieső piaca miatt következett be. A koronavírus tehát komoly fenyegetést jelent a pénzügyi piacokra, mert a globális befektetők egyre aggodalmasabbak a bizonytalanság miatt.

Amerikában a központi bankárok még nem tudják megjósolni, pontosan milyen mértékben fogja befolyásolja a vírus az amerikai gazdasági növekedést. Az olaszországi és a dél-koreai járvány kitörése ugyanis arra utal, hogy a vírus „globális pandémiává” válhat. Jelenleg azonban nehéz kitalálni hogyan lehet megállítani valamit, ami az egészségügy mellett az ellátási láncokat is ilyen mértékben veszélyezteti, és aminek a terjedését a kereskedelmi kapcsolatok is elősegítik. A világ kereskedelme a széleskörűen, globálisan kiépült ellátási láncokon alapszik.

Az biztos, hogy a koronavírus kereskedelemre gyakorolt hatását nagyban befolyásolja, hogy meddig fog tartani a kínai gyár-zár, milyen további területek kerülnek karantén alá. Továbbá, ha a koronavírus terjedése folytatódik – ami lelassítja az aktivitást más országokban is – tovább fogja akadályozni az ellátási láncok működését.

De mikor oldják fel Kínában a kereskedelmi zárlatot? Milyen hatással lesz a koronavírus a gazdaságra? Mikor kaphatunk végre válaszokat?

Abban mindannyian egyet érthetünk, hogy a koronavírus egy nagyon komoly fenyegetés, nem csak az egészségügyi, de a gazdaságra gyakorolt hatásait tekintve is. Azonban még jelenleg sem látni, hogy milyen mértékben várható a vírus globális tovább terjedése, éppen ezért jelenleg még nem lehet pontos előrejelzéseket tenni a gazdasági kérdésekben anélkül, hogy ismernénk az egészségügyi hatásokat.

A világ vezetői tehát várakozó állásponton vannak; van, aki szerint további három-négy hétre van szükség ahhoz, hogy lássuk, hogyan terjed tovább a vírus, mivel még nem egyértelmű, hogy milyen gyorsan és milyen messzire terjedhet.

Hivatkozások: https://www.theguardian.com/business/2020/feb/23/economic-impact-of-coronavirus-outbreak-deepens

https://www.nytimes.com/2020/02/24/business/coronavirus-markets-economy.html

A szerzőről

author

Buga Tamás Imre okleveles közgazdász, felszámolási és vagyonfelügyeleti szakközgazdász, 20 éves tapasztalattal bír a fizetésképtelenségi-, csőd és végelszámolási eljárásokat illetően. Tagja a Felszámolók Országos Egyesületének, korábban a nemzetközi felszámoló szervezet (INSOL) tagja is volt. Felszámoló cég első számú vezetőjeként közvetlen rálátása és szerepe volt több mint 5.000 eljárás lebonyolításában az elmúlt 20 év során. Jelenleg a Consortio Zrt. tulajdonosaként és vezérigazgatójaként munkatársaival a fizetésképtelen vagy csődközeli helyzetbe került cégek számára nyújt segítséget, vállal közvetítő szerepet, illetve végez végelszámolási eljárásokat.