Vissza az oldal tetejére
Kapcsolattartás a felszámolóval

A felszámoló levelet küldött – baj, ha nem veszem át?

A felszámolás alá került cégek ügyvezetői közül sokan választják azt a megoldást, hogy nem veszik át a felszámoló leveleit. Esetleg átveszik, de nem válaszolnak rá, nem adják át a társaság könyvelési anyagát, nem készítik el a tevékenységet záró mérleget. Egyszóval nem veszik fel a kapcsolatot a felszámolóval. Jól van ez így? Milyen következményei lehetnek ennek a magatartásnak? Alább kiderül.

A felszámoló levegőnek nézve - miért rossz döntés ez?

A felszámoló feladatai között szerepel a cég feletti „vezetés” átvétele a felszámolási eljárás megindulásával. A felszámoló arra kialakított szervezettel rendelkezik, hogy felmérje a cég vagyonát, érdekkörét, és ahhoz is megvan a megfelelő apparátusa, hogy jogi eljárást indítson az ügyvezetővel szemben. Azt is mondhatnánk, hogy nem lehet elbújni egy felszámolóbiztos elől, különösen, ha a közhiteles nyilvántartások szerint a cégünknek vagyona vagy sok hitelezője van.

A kapcsolatfelvétel elmulasztása azért sem jó ötlet, mert így nem lesz lehetőségünk egyezséget kötni a hitelezőkkel, ha esetleg tovább szeretnénk folytatni a cég működését. Ráadásul, ha az adós nem működik együtt a felszámolóval és rossz képet alakít ki magáról, további lehetőségektől eshet el.

Mégis kibújna a felszámoló eljárása alól? Ne tegye!

Tudta, hogy ha ügyvezetőként nem készíti el a felszámolás alá került cége tevékenységet záró mérlegét, és nem adja át a cég könyvelési anyagával együtt a felszámolónak, elköveti a számvitel rendjének megsértése bűntettét? Ez akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Ráadásul, ha a felszámolási eljárás befejezésére akár az iratanyag hiánya miatt kerül sor egyszerűsített módon, vagy ha az adós ügyvezetője nem teljesítette a törvényi kötelezettségeit, nem vette fel a kapcsolatot a felszámolóval, a felszámoló pénzbírság kiszabását kérheti a bíróságtól, ami az ügyvezetőt fogja sújtani.

Íme a csődtörvény irányadó bekezdése:


Cstv. 33.§. (1) A bíróság az adott gazdálkodó szervezettől a felszámolás kezdő időpontját megelőző évben felvett bevételének 50%-áig vagy - ha a vezető bevétele nem állapítható meg - 2 000 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújthatja a gazdálkodó szervezet vezetőjét, aki a 31. §-ban foglalt kötelezettségét elmulasztotta, vagy azt késedelmesen teljesíti, valótlan adatokat közölt, a felszámolóval való együttműködési kötelezettségét nem teljesíti.


Már nem cégvezető az adott cégnél? Nem kifogás! Tudnia kell, hogy a bírság akkor is kiszabható, ha a vezető már nem áll az adósnál munkaviszonyban, tagsági viszonyban, vagy vezető tisztségviselői (cégvezetői) minősége megszűnt.

A felszámolási eljárástól jobb félni, mint megijedni

A súlyos következmények miatt a legrosszabb amit tehet, ha homokba dugja a fejét, és nem reagál a felszámoló megkeresésére. Törvényi kötelezettségeink teljesítése szerencsére nem lehetetlen feladat. Az eljárás menetének, illetve a lehetőségei és kötelezettségei alapos ismeretével Ön könnyedén túljuthat a felszámolási eljáráson. Ráadásul nyugodtan aludhat, hiszen nem kell „lapulnia” és várnia, hogy történni fog-e valami komoly következmény.

Szakértőink segítenek tisztán látni, hogy milyen lehetőségei és kötelezettségei vannak, és olyan megoldásokat javasolnak, ami az adott helyzetben a legjobb lehet az Ön számára. Egykori felszámoló szervezetként ugyanis tapasztaltuk, mennyi probléma származik belőle, ha elmarad a kapcsolatfelvétel vagy az adós kommunikációja nem megfelelő a felszámolóval.

A Consortio Zrt. segít a probléma megoldásában

Segítünk a tisztánlátásban és a megfelelő stratégia kidolgozásában

De mit tegyek pontosan, ha a felszámoló megkeresett?

A felszámoló utasításait a fentiek mellett a felszámoló kárfelelőssége miatt is érdemes komolyan venni. A hatályos jogi szabályozás szerint ugyanis a felszámoló felel az általa okozott károkért, ha nem az elvárható gondossággal jár el. Mivel adott esetben a felszámoló ellen kereset is indítható, biztosak lehetünk benne, hogy mindent meg fog tenni a hitelezői igények kielégítése érdekében. Ezért javasoljuk, hogy akár elindult a felszámolás, akár csak várható, vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel, hogy már az első pillanattól kezdve segíthessünk Önnek a megfelelő döntések meghozatalában.

A szerzőről

author

Buga Tamás Imre okleveles közgazdász, felszámolási és vagyonfelügyeleti szakközgazdász, 20 éves tapasztalattal bír a fizetésképtelenségi-, csőd és végelszámolási eljárásokat illetően. Tagja a Felszámolók Országos Egyesületének, korábban a nemzetközi felszámoló szervezet (INSOL) tagja is volt. Felszámoló cég első számú vezetőjeként közvetlen rálátása és szerepe volt több mint 5.000 eljárás lebonyolításában az elmúlt 20 év során. Jelenleg a Consortio Zrt. tulajdonosaként és vezérigazgatójaként munkatársaival a fizetésképtelen vagy csődközeli helyzetbe került cégek számára nyújt segítséget, vállal közvetítő szerepet, illetve végez végelszámolási eljárásokat.