Vissza az oldal tetejére
Kapcsolattartás a felszámolóval

Gazdasági válság a koronavírus miatt? Mi vár a magyar vállalkozásokra 2020-ban?

A koronavírus rohamos terjedésével a gazdasági válság is elért minket. Miután a vírus terjedésének lassítása a legfontosabb közös feladatunk, várható volt, hogy ez előbb-utóbb súlyos hatással lesz a gazdaság teljesítményére is. De mi vár így a magyar vállalkozásokra?

Gazdasági válság - Mi okozza?

Világszerte hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy a koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében, ha tehetik, ne mozduljanak ki otthonról. Hiszen a koronavírus terjedését – és a hirtelen terjedéssel az egészségügyi rendszer összeomlását – csak azzal tudjuk megakadályozni, ha meggátoljuk a tömeges részvétellel járó tevékenységeket. Míg egyes országok kormánya csak felhívja erre az emberek figyelmét, más országokban szigorú tiltások árán érik el, hogy az emberek otthon maradjanak. Magyarországon jelenleg minimális korlátozást vezettek be, bízva a magyar emberek felelősségteljes hozzáállásában.

De hogyan működhet tovább a gazdaság motorja, ha mindenki otthon marad?

A gazdaság különböző szektorokból tevődik össze; vagyis olyan csoportokból, amelyeknek a gazdasági céljai és döntései, továbbá a rendelkezésükre álló erőforrások hasonlóak. A koronavírus okozta gazdasági válság különbözőképp hat az egyes szektorokra. Komolyabb visszaesést azok az ágazatok szenvednek el, amelyeknek a legfőbb bevételi forrása az emberek tömeges aktivitására épül. Ilyen szektor például a vendéglátóipar, a turizmus vagy a sport. Ezek az ágazatok kétségkívül a legsúlyosabb hatást szenvedik el. A kiesett emberi forgalmat ugyanis nem tudják pótolni – márpedig a bevételük szinte 100 %-a ebből származik. De komoly veszteséget szenvednek a kereskedők, illetve mindenki, aki a bevételét nem tudja online realizálni.

A Consortio Zrt. segít a probléma megoldásában

Elnéptelenedett ucták - az otthonmaradás az egyetlen ellenszer

Gazdasági válság a másik oldalról – tehetetlen munkavállalók

Míg a munkáltatók igyekeznek minimalizálni a bevételkiesésből származó veszteségeiket, addig a munkavállalók – érthető módon – a munkájuk elvesztése miatt aggódnak. Sok munkáltató ugyanis a veszteségeit az alkalmazottak azonnali elküldésével igyekszik csökkenteni. Sajnos olyan is akad, aki egyszerűen nem tudja tovább fizetni a munkabéreket bevétel hiányában.

Gazdasági válság: akinek megtakarítása van, könnyebben átvészeli

Várhatóan két-három hónapig maradhat fenn a jelenlegi állapot, vagyis az emberek mozgásának akár kormányzati, akár önkéntes alapon való korlátozása. A koronavírus-veszély lecsengésével a gazdaság lassan elkezdi majd felvenni a korábbi ritmusát. Gazdasági növekedés nem várható idén, a következő hónapok a stabilitás helyreállításáról és a gazdasági válság utáni újjáépítésről fognak szólni.

A gazdasági válság egyet jelent a tömeges csőddel?

Bár rengeteg vállalkozás kerül nehéz helyzetbe, tömeges csődhelyzettel várhatóan nem kell számolni. A kormány gazdaságvédelmi intézkedései - mint a vállalkozási hitelek fizetésére vonatkozó moratórium vagy a leginkább érintett gazdasági szektorokra vonatkozó könnyítések - segítenek elkerülni a csődhullámot. Várhatóan azonban számos kisebb társaság, családi vállalkozás vagy vállalkozó fog csőd közeli helyzettel szembenézni.

Segítünk megoldást találni – tippek, amiket Ön is megtehet

Gazdasági válság ide vagy oda, a jelenlegi bizonytalan, feszült helyzetben a higgadtság megőrzése az első és legfontosabb dolog. A gazdasági döntéseinket racionális, józan fejjel szükséges átgondolnunk ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést tudjuk meghozni.

Ehhez az alábbiakat tehetjük:

 • Tájékozódjunk, de módjával
 • A számos hangulatkeltő, illetve feszültséget és bizonytalanságot közvetítő hír mellett nehéz megőrizni higgadtságunkat. Éppen ezért érdemes kiválasztani egy fajta hírcsatornát, amit figyelemmel követünk. A legjobb, ha ezt is naponta csak egyszer tekintjük meg. A kialakult helyzetre ugyanis nem tudunk hatással lenni. Őrizzük meg tehát optimizmusunkat és nyugalmunkat.

 • Tervezzünk, legyünk felkészültek
 • Gondoljunk át több forgatókönyvet. A jelenlegi kormányzati tájékoztatás alapján két-három hónappal kell számolnunk, mire az életünk elkezd visszatérni a rendes kerékvágásba, illetve a gazdasági válság terén is meglátjuk a pislákoló fényt az alagút végén. Írjuk tehát össze a várható kiadásainkat és a bevételeinket, megtakarításunkat, és vessük össze. Ne ijedjünk meg attól, ha azt látjuk, hogy egy hónap múlva a cégünk fizetésképtelen helyzetbe kerülhet. Ha ugyanis így áll a helyzet, jobb, ha minél hamarabb tisztán látunk. Csak ekkor tudunk tenni ellene, hogy elkerüljük.

 • Kommunikáljunk
 • Tartsuk a kapcsolatot folyamatosan a gazdasági partnereinkkel, ügyfeleinkkel. Mielőtt kifizetünk egy szolgáltatást, próbáljunk meg meggyőződni arról, hogy a partnerünk teljesíteni tudja-e azt. A jelenlegi helyzetben ugyanis a magyar gazdaságra egyébként is jellemző körtartozások mértékének a növekedése várható. Ez dominóként indíthat el fizetésképtelenségi hullámot a magyar vállalkozók körében.

 • Kérjünk szakértői segítséget
 • Ne féljünk szakértőtől kérdezni, tájékozódni – ez gazdasági válság esetén kiemelten fontos! Így Ön se stresszeljen, ha valamilyen gazdasági folyamatot nem ért, vagy úgy érzi, nincs kiút a nehéz helyzetből. Szakértőink független, tapasztalt szakemberek, akik a válság idején is megőrzik hidegvérüket, racionalitásukat. Egy konzultációt követően Ön is könnyebben tudja meghozni a megfelelő döntést, mely után nyugodtan alhat.

  Együtt könnyebb - egy magyar sincs egyedül

  A szerzőről

  author

  Buga Tamás Imre okleveles közgazdász, felszámolási és vagyonfelügyeleti szakközgazdász, 20 éves tapasztalattal bír a fizetésképtelenségi-, csőd és végelszámolási eljárásokat illetően. Tagja a Felszámolók Országos Egyesületének, korábban a nemzetközi felszámoló szervezet (INSOL) tagja is volt. Felszámoló cég első számú vezetőjeként közvetlen rálátása és szerepe volt több mint 5.000 eljárás lebonyolításában az elmúlt 20 év során. Jelenleg a Consortio Zrt. tulajdonosaként és vezérigazgatójaként munkatársaival a fizetésképtelen vagy csődközeli helyzetbe került cégek számára nyújt segítséget, vállal közvetítő szerepet, illetve végez végelszámolási eljárásokat.